A nap prózája: Vagy

Vagy

A nap prózája egy olyan szerző műve, aki valójában filozófus, és aki bár sokszor ír novellát, verset és erre a műre is azt mondta, hogy az univerzumban talán én vagyok az, aki erre az írásra azt tudom mondani, hogy vers. Legyen ez ma a nap prózája.  A szerző azt a címet adta az írásnak, hogy Vagy, nekem mindig egy elmulasztott élet dilemmája jut eszembe róla, bár az író hezitálása benne van, mégis talán egy játék az egész. Ki tudja?  A nap prózája Erdei L Tamás: Vagy.

Elmész mellettem. Elmegyek melletted. Visszanézel, nem nézel vissza: visszanézek vagy nem nézek vissza. Rám kacsintasz. Nem kacsintasz rám. Rövidlátó vagy. Rád mosolygok, esetleg megszólítalak. Válaszolsz, nem válaszolsz. Talán beszélgetünk. Nevetsz. Komoly vagy. Tetszel nekem vagy nem tetszel. Bírod a mosolyom, nem bírod a mosolyom. Sietünk, ráérünk. Viszláttal búcsúzunk vagy sziával. Telefonszámot cserélünk. Nem cserélünk telefonszámot. Megnézlek a fészbukon vagy nem nézlek meg a fészbukon. Kedveled a profilom. Ellenszenvesnek találod a profilom. Beleszeretek a nevetésedbe vagy nem szeretek bele. Másnap felhívlak. Elfelejtem. Várod, hogy hívjalak. Hívlak. Randizunk vagy egyikünk sem ér rá. Viszek neked virágot vagy nem viszek. Csókolózunk. Imádom a kusza fogsorod. Szereted a virágot. Utálod a virágot. Szeretsz virágot kapni férfiaktól. Nem szeretsz virágot kapni. Vázába teszed, kukába dobod. Jó az illatod. Náthás vagyok, nem érzem. Végigsimítom a hátad ívét. Nem simogatlak, annál szemérmesebb vagyok. Gyönyörű a popsid. Sötét van, semmit nem látok belőle.

Szeretkezünk elsőre. Sokáig nem szeretkezünk. Hozzám költözöl. Mindenki marad a saját lakásában. Végignevetjük a napokat, vagy egyfolytában veszekszünk. Teherbe esel az első héten, vagy évekig várunk a gyerekre. Összeházasodunk vagy csak együtt élünk. Anyádék segítenek. Apámék segítenek. Az állam segít. Senki sem segít. Tudunk közös lakást venni, vagy albérletezünk évekig. Születik egy gyönyörű és okos kislányunk. Kipottyan belőled a gyerek, vagy napokig vajúdsz, és félig megőrülsz a fájdalomtól. A nővérek nem merik hétvégén felhívni az ügyeletes orvost, ezért csak hétfőn császároznak meg. Fiunk lesz. Anya leszel. Apa leszek. Szingli maradsz. Két év múlva megjön a másik baba. Nem jön a másik baba. Család leszünk vagy magányosan élünk. Házat veszünk. Társasházban élünk. Kitüntetnek vagy kirúgnak, előléptetnek, talán magadtól kilépsz. Vállalkozó leszel, esetleg háztartásbeli. Tudunk napközben szeretkezni, vagy ki kell vennünk egy motelszobát a nagymama miatt.

Múlik az idő, telik az idő, áll az idő. A gyerekek óvodába járnak. Nem járnak sehova. Lakógyűlésre járunk. Utáljuk a közös képviselőt, aki mindig egymásnak ugrasztja a lakókat. Kati kitűnő a suliban vagy megbukik minden tárgyból. Peti betöri az orrát a szomszéd gyereknek a hegedűtokkal. Nem töri be, Peti furulyázik. Van autónk. Nincs autónk. Új autóval járunk vagy használt autóval. Céges autónk van. Kerékpárral járunk. Jól megy a vállalkozásod, és lassan otthon is főnök akarsz lenni. Nem hagyom. Mindenki sportol. Nem sportolunk, mert zenélünk. Mindenki sportol és zenél is. Senki sem csinál semmit. A gyerkőcök akarnak kistesót vagy nem akarnak kistesót. Talán dolgozunk rajta. Eszünkbe sem jut. Kis családot akarsz vagy nagycsaládot akarsz. Síelni járunk, és barnára sülünk a szikrázó havon. Mindent posztolunk a fészbukon, számoljuk a lájkokat, harminc alatt úgy érezzük, nem élünk. Imádom a piros síruhás képed, ahol nekem csak a sisakom látszik. Nem járunk síelni, mert utáljuk a havat. Be se tudjuk kapcsolni egyedül a számítógépet. Katit felveszik a Közgázra vagy nem veszik fel. Peti kábítószerezik.

Nem narkózik, mert jófiú. Kistesó elmarad. A lányunk diplomát szerez, vagy külföldre megy bébiszitternek. A fiunk bandázik. A fiunk nem bandázik, viszont versenyez. Fested a hajad, jól áll neked, hol szőke vagy, hol vörös. Gyűlölöm a hajfestést, ezért csak titokban fested. Szakállt hordok vagy borotválkozom, mert allergiás vagy rá, ha kidörzsöli az arcod a borostám. Te epilálod a lábad, pedig utálom. Nemcsak a lábad szőrteleníted, ez viszont izgat. Azt szeretem, ha finoman fazonra van nyírva. A combod dörzsöli ki a borostám.

Szeretnél nagymama lenni, vagy nem akarsz unokákat. Nagymama leszel. Peti bokszbajnok. Elveszítem a munkám, sokáig lógok a levegőben, esetleg céget alapítok. Szeretőt tartasz. Hűséges vagy. Korán jön a klimax vagy nem jön a klimax. Munkaholista vagy. Alkoholista vagy. Szektás vagy. Egyik sem vagy. Észre sem veszem a klimaxot. Őszülök vagy kopaszodom. Őszülök és kopaszodom. Túl sok a pénzünk. Sosincs elég pénzünk. A házfelújítás sikertelen, pedig a cserepeket már rég megvettük. Szép pirosak, a hátsó udvarban mohosodnak évekig. Kati elválik, és Londonban bankár lesz. Nem válik el, mert nem is házasodtak össze. Kati egyedül neveli a gyerekeit. Kati hazaköltözik. A fiunk homoszexuális. A fiunk heteroszexuális. Jársz pszichológushoz vagy a barátnőiddel bridzselsz péntekenként. A haverokkal sörözni járok. Magányosan borozgatok. Nem iszom. Nyugdíjaznak. Élvezem a munkátlanságot. Sosem hagyom abba a munkát. Agyadra megyek a hiperaktivitásommal. Van kiskerted, vagy az erkélyre sem mész ki soha. Paradicsomot termelsz, az egész kert tele van koktéllal meg Kecskeméti korántermővel, és képezed magad hobbikertészetből, vagy mindent a zöldségesnél veszel. Mániás vagyok. Depressziós vagyok. Normális vagyok. A hobbimnak élek. A családomnak élek. Saját pálinkámmal ijesztgetem a szomszédokat. Azt sem tudom, mi az a gyümölcsfa.

Beteges vagy. Makkegészséges vagy. Sportolok és pozitívan gondolkodom. Inaktív vagyok, de politizálok. Sakkozom. Utálom a politikát. Nem sakkozom, viszont naponta lejárok úszni. Megszületik a negyedik unokánk. Nem születik meg, abortusz, vetélés, csecsemőhalál. Nem is volt szó negyedik unokáról. A fiunk egy férfival él együtt. Peti senkivel sem él együtt. Peti a mobiljával él. Nagy nyugdíjat kapok. Egyáltalán nem kapok nyugdíjat. Szeretjük egymást. Gyűlöljük egymást. Barátok vagyunk. Ellenségek vagyunk. A megtakarításainkat a gyerekeinkre költjük. Takarékbetétet nyitunk az unokáknak, és mindketten titokban rakosgatjuk bele a félretett pénzeinket. Nincsenek megtakarításaink. Agyvérzést kapok, szívrohamot kapok, pészmékert kapok, pulóvert kapok. Kórházba kerülök, nem kerülök kórházba. Naponta bejöttök látogatni. Soha nem jöttök be látogatni. Fogdosom a nővérek fenekét, és disznó vicceket mesélek a szobatársaimnak. Csak a Bibliát olvasom, mindenkit meg akarok téríteni.

Eljárok az óvodába az unokákért, vagy nem megyek sehova. Keresztrejtvényt fejtek. Kőkemény vagyok vagy puhány vagyok. Nagy ünnepséget csapunk a házassági évfordulónkra. Nem ünneplünk soha semmit. Figyelünk egymásra, vagy menekülünk az emlékeinkbe. Vallásosak leszünk. Ateisták leszünk. Marxisták leszünk. Szenilisek leszünk. Kapunk járókeretet. Nem kell járókeret, mert Kati vesz egy motoros tolószéket. Bevonulunk az idősek otthonába. Papucsot ajándékozol nekem karácsonyra. Hallani sem akarunk az idősek otthonáról, ellátjuk magunkat. Kijár hozzánk az ápolónő.

Mindennap fogjuk egymás kezét és sétálunk. Ragaszkodom hozzád. Terhes vagy a túlzott gondoskodásoddal vagy látni sem bírsz. Idegesítesz. Már egymást sem ismerjük meg. Naphosszat ülök az ágyad mellett, és mesélek. Naphosszat ülsz az ágyam mellett, és hallgatsz. Kell orvos. Nem kell orvos. Folyton konzultálunk. Nem bízom az orvosokban. Lelkesedsz a jóképű orvosokért. Eltemetsz vagy eltemetlek. Kijártok a síromhoz. Nem jártok ki a síromhoz. Márvány vagy mészkő. Mészkő, mert az szebb. Mindennap virágot viszek neked, hiszen sohasem kaptál tőlem virágot. Nem ülök rá a sírkőre. Elmész mellettem. Elmegyek melletted.

 

 

Erdei L Tamás, író, filozófus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
%d bloggers like this: