A rejtelmes vikomt, avagy Bridgerton #2.

A rejtelmes vikomt, avagy Bridgerton #2.

Nem bírtam ki! Meg kellett tennem! Elmentem a könyvesboltba és megvettem Julia Quinn Bridgerton sorozatának második kötetét, melynek címe A vikomt, aki engem szeretett. Ki tudja kivárni amíg leforgatják a sorozat folytatását? Én biztosan nem! Azonnal tudnom kellett, mire is számíthatok a sorozatban. Izgatottan vettem kezembe a gyönyörű borítójú, újabb kiadást, de minél mélyebbre merültem a könyvben, annál nagyobb csalódottsággal gondoltam a sorozatra. Lévay Szabina kritikája következik A vikomt, aki szeretett engem című kötetről.

Anthony Bridgerton alakja

A rejtelmes vikomt, avagy Bridgerton #2.
A rejtelmes vikomt, avagy Bridgerton #2.

Természetesen tudom, hogy egy adaptáció sokban eltérhet a könyvtől, hiszen erre már A herceg és én című első rész kritikájában is utaltam. Átültetni egy történetet másik műfajba nem könnyű és teljesen más eszközöket is igényel, de kezdtem úgy érezni, hogy a producerek egyáltalán nem olvasták az eredeti történetet. Talán az én hibám, mert szeretem, ha egy adaptáció hű marad a könyvhöz, lehet ez a baj, de nem csak néhány mozzanatot cseréltek le, hanem Anthony Bridgerton személyiségét változtatták meg! E felett már nem tudok átsiklani! Az a szerény véleményem, hogy nagyon csúnyán elbántak Anthony Bridgerton alakjával. Mármint a szerepet eljátszó színész remek választásnak bizonyult. Jóképű, szimpatikus fiatalember és a játékában sincs semmi kivetni való. Tökéletesen megformálja a karaktert, talán még kicsit hasonlít is a könyvben szereplő Anthonyhoz. Külső jegyeiben hozza a könyvben leírt karaktert.
Azonban a sorozatban Anthony, a Bridgerton család feje szenved a kötelezettségek nyomása alatt, egy elveszett lélek. Nem tudja felelősségteljesen végezni a feladatait, szinte kétségbeesettnek érezzük a viselkedését, őrlődik. Elkésik vagy éppen elüldözi húga kérőit, meggondolatlanságokat követ el és emiatt anyja, Violet rosszallva fordul felé. Sőt, megkéri, hogy inkább ne intézkedjen húga ügyében. Úgy érzi, kötelessége elrendezni a dolgokat, ezért odaígéri Daphnet egy ellenszenves alaknak és nem törődik a lány érzéseivel, ami a legrosszabb elég ostobán viselkedik.

Kötelezettségek és tilalmak

Persze nem hiányozhat egy szerelmi szál sem. Anthonynak egy színésznőcskével van viszonya, de a társaság előtt nem vállalja fel szeretőjét, pedig szerelmes belé. Aki látta a sorozatot, az tudja, aki nem az pedig sejtheti, hogy csalódás a történet vége és emiatt Anthony úgy dönt, hogy szerelem nélkül akar megházasodni, lehetőleg minél előbb. Természetesen, az írók ezzel előkészítették a folytatásnak a terepet, de nagyon eltértek a könyvtől. Bár igaz a mondás, hogy minden út Rómába visz, de szerintem nem mindegy, hogy milyen az út minősége vagy mennyire hosszú az út.

A sorozatban szereplő Anthonyt egyáltalán nem kedveltem meg. Számomra egy idegesítő, tehetetlen alak, aki képtelen harcolni a családjáért és a szerelméért. Egyedül az arroganciája stimmel, ami talán a vikomt címmel jár. Talán azért van, hogy  A vikomt aki engem szeretett cím, riasztott kicsit. Kettősség uralkodott bennem, hiszen annyira izgatott a folytatás, de Anthony filmben látott alakja nem kecsegtetett semmi jóval és a lelkesedésem alábbhagyott vele szemben, de mint nagy Bridgerton rajongó, nem bírtam ki, el kellett olvasnom, tudnom kellett, mi fog történni! Nagy örömömre a könyv olvasása után megváltozott a véleményem és megsúgom, kicsit beleszerettem az ábrázolt úriemberbe.

A könyvben Anthony Bridgerton egy igen komoly, felelősségteljes, kötelességtudó, megfontolt ember, aki tizennyolc éves korában veszítette el édesapját egy méhcsípésben és ezek után kellett átvennie a családfő szerepét, a vikomt címet. Az apja halála nagyon megviselte és abban a tudatban élt tovább, hogy ő sem fogja megérni az öregkort, mint édesapja. Ez a reakció azon férfiak körében elég gyakori, akik fiatalon vesztették el az apjukat, tudtam meg a kedves írónőtől, aki figyelmesen tájékoztatta olvasóit, hogy érthetőbb legyen a történetben kialakult helyzet. Bár ezek a férfiak tudják, hogy a félelmük irracionális, mégsem tudnak tőle megszabadulni. Ettől a gondolattól szenved Anthony is és ez az oka, hogy nem akar szerelemből nősülni, feleslegesnek tartja a szerelmet, mert meg akarja kímélni jövendő feleségét a fájdalomtól. A Netflix elég nagy kerülőutat iktatott be, hogy eljusson a szerelemmentes házasság gondolatáig. Persze Julia Quinn romantikus regényeket ír, mindenki tudja, hogy Anthony terve nem úgy sikerül, ahogy szeretné, az olvasók nagy örömére.

Vikomt, mint családfő

Remek családfő, mindig ő nyújtja a problémákra a megoldást, jól áll neki a bölcs családfői szerep, bár néha ő is útmutatásra szorul, de szerencsére két fiatalabb öccse Benedict és Colin örömmel állnak sorba tanácsot adni. Imád intézkedni és kiosztani a teendőket, valamint nagyon szeret versengeni, ilyenkor mutatkozik meg igazán az arroganciája. Imádtam a könyvben azt a jelenetet, amikor Anthony a testvéreivel egy ütős labdajátékot játszik. Minden kötetben van egy ilyen családias jelenet, melyből jobban megismerhetjük a családot és a testvérek közötti viszonyt. Nagyon meghitt pillanatoknak lehetünk ilyenkor tanúi, amit úgy kell elképzelni, hogy végig civakodnak vagy apró megjegyzésekkel borzolják a kedélyeket, de mindezt nagy szeretetben, amit élvezet olvasni. Az ehhez hasonló életképek után nem meglepő, hogy Anthony bármit megtenne a testvéreiért, bármikor fordulhatnak hozzá segítségért. A nagy hatalmú vikomt, tiszteletben tartja fivérei, húgai véleményét, kérését és döntését, még ha meggondolatlanságot is tesznek vagy teljesen kihozzák a sodrából, ami igen gyakori jelenség. Édesanyjával remek a kapcsolata és bármit megtenne érte, még akkor is, ha elrángatja vásárló körútra. Egy elragadó férfi.

A vikomt, aki szeretett engem

Szerelmi afférról nincsen szó a könyvben. Természetesen a vikomtot élvhajhászként tartják számon a kedves társaságban és Lady Whistledown nem egy bekezdést pazarol a cikkeiben el Bridgerton vikomt jellemzésére. Ami igaz, az igaz Anthony tényleg tart egy színésznőcskét szeretőként, de nem szereti szerelemmel. Amint elhatározásra jut és elveszi „nem” szerelemmel a jövendőbelijét, végleg hűséget fogad és tartja is a szavát. Megjegyzem túlzottan racionálisan próbál feleséget választani magának, még szerencse, hogy a sors egy méhecske képében másképp gondolkozik, mint ő és a megfelelő nőhöz tereli. A hölgy, Kate tökéletesen illeni fog hozzá, remekül kihozza Anthonyt a sodrából és a férfi akaratlan beleszeret.
Pontosan ezért éreztem úgy, hogy a Netflix nem igazán megfelelően közelítette meg Anthony jellemét. Az igazi Anthony két lábon áll a földön és csak a korai haláltól való félelme ad okot az őrlődésre. Kíváncsi leszek, hogy a sorozat miként fogja tovább vinni a történéseket. Vajon belekerül Anthony méh iszonya a sorozatba és hogyan alakul jövendőbelijével a kapcsolata? Érdekes, hogy a csalódottságom ellenére mégsem csökkent a kíváncsiságom és nagyon várom, hogy a Netflix producerei hogyan terelik ki Anthony Bridgertont a slamasztikából a szerelem karjaiba.
Ám a történetnek, még nincs vége; következhet a Tisztességes ajánlat című kötet. Vajon mit hoz a sors Benedict Bridgertonnak?

 

Lévay Szabina

 

Kép forrása: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
%d bloggers like this: