Borzongás Halloween idején

Borzongás Halloween idején

Közeledik  Halloween napja, ez az ünnep Magyarországra csak pár éve kígyózott be, de lassan jelentőségteljes szokássá válik nálunk is. A boltok polcain megjelennek a töklámpás díszek, a pókok, pókhálók, boszorkányos dekorációk. Több helyen Halloween bulikat tartanak az emberek és a házak kertjeit ellepik a faragott, ijesztőbbnél ijesztőbb vagy éppen mókás tökfejek. Szerkesztőségünk sem maradhatott ki ebből a jó mulatságból! Utána jártunk hát ennek az ünnepnek és könyvmolyokhoz híven a hozzá illő olvasmányoknak. Lévay Szabina kolléganőnk ajánlóját olvashatjátok.

Halloween hagyománya

A Halloween ősi kelta hagyományokból kialakult autentikus ünnep, ami október 31. éjszakája, Mindenszentek ünnep előtti estéje. A kelták hite szerint október 31-én, Halloween estéjén a holtak szellemei visszatérnek és mivel úgy hitték, hogy beköltözhetnek az élőkbe, félelmükben beöltöztek különféle álcázó maskarákba, amivel becsapták és összezavarták a holtak szellemeit. Amerikában az 1900-as évek elejétől vált egyre népszerűbbé, majd a legkedveltebb ünneppé. Ezen az éjjelen az utcákon és fesztiválokon szörnyek, boszorkányok, földönkívüliek, kalózok, rajzfilmek és mesék szereplői, állatok és hírességek maszkjait viselő jelmezesek jelennek meg. Ilyenkor a gyermekek is beöltöznek és körbejárják a környéket némi édesség reményében, amit a „Csokit vagy csalunk!” felkiáltással igyekeznek kicsikarni a környék lakóitól.

Halloween hazánkban

A Halloweenhez kapcsolódó szokások eljutottak Magyarországra is, a bulizós és játékos hangulatú harsány szokásokkal és a vicsorító vagy vigyorgó, de rendszerint világító töklámpásokkal. A mi környékünkön is minden évben megjelennek ezek a mókás fejek és a halloween-i dekorációk. Szokássá vált, hogy ezen az éjszakán szellemekkel, szörnyekkel teli horror filmeket játszanak a televízió csatornáin és ijesztő játékokat játszanak a bulikban. Ezért úgy gondoltam, hogy a hangulathoz  illően készítek egy könyvajánlót, hogy mit is érdemes olvasni Halloweenkor!

Stephen King, a borzongás nagymestere

Nem kezdhetjük a sort mással, mint a kortárs amerikai irodalomra  és filmiparra egyaránt nagy hatást gyakorló, a horror koronázatlan királyaként emlegetett Stephen Kinggel. Köztudott, hogy King fontosnak tartja műveiben az apró részletek kidolgozását, a folytonosságot és a visszatérő elemeket, szereplőket. Könyvei nagyrészt Maine államban játszódnak és rengeteg bennük az amerikai történelemre és kultúrára tett utalás. Visszatérő elemek a vietnámi háború, a rasszizmus, az erőszak és a természetfeletti jelenségek. Stílusára jellemző az informális elbeszélés, a közvetlen hangvétel az olvasóval, ami szöges ellentétben áll sok művének horrorisztikus történéseivel. Sok könyvét megfilmesítették, de a film változat meg sem közelítette az eredeti történeteket. Ezért tanácsos Halloweenkor elővenni egy jó kis Spehen King elbeszélést és felfedezni az eredeti verziót. Bármelyik kötetét is válasszuk, legyen az a Ragyogás, a Halálsoron, az Állattemető, a Setét Torony sorozat, esetleg egy frissebb írása A mobile vagy az Agykontroll borzongásban biztos nem lesz hiány!

Dracula, ki más?

Maradjunk kicsit a klasszikusoknál! Ki ne szeretné a jó kis vérszívós történeteket? A vámpiros filmek és regények tömkelege jelent már meg, újabb és újabb változatokkal, elképzelésekkel, ezért mondhatjuk, hogy kultusszá vált a vámpírizmus. Olvasta valaki az eredeti történetet? Az eredeti regény nagy hatással volt a vámpírok iránti érdeklődés növekedésére. A Drakula (Dracula) Bram Stoker ír szerző 1897-ben megjelent regénye, ami magyarul először Tar Ferenc fordításában jelent meg, ezt követte egy rövidített kiadás Drakula gróf válogatott rémtettei címmel 1985-ben, majd 2006-ban ismét a teljes szöveg is került kiadásra. Maga Drakula ötlete 1890-ben fogant meg az író fejében, amikor találkozott Vámbéry Ármin magyar professzorral, aki mesélt neki a havasalföldi uralkodó, III. Vlad Țepeș Drăculea legendájáról. E beszélgetés ihlette meg Stokert és hat évnyi kutatómunka után megalkotta a vámpír figuráját. Habár hihetetlen, de Stoker sosem járt Kelet-Európában. A regény a négy fal közti kutatómunka iskolapéldája és egy remek író mesterműve, mely megteremtette a vámpír kultusz alapjait. Kihagyhatatlan mű a horror rajongóknak!

A Hill Ház szelleme

Halloweenkor nem maradhatnak ki a szellemek a listáról. Shirley Jackson amerikai író 1959-es gótikus horrorregénye, a Hill Ház szelleme már több producert is megihletett, két mozifilm (A ház hideg szíve, 1963; Az átok, 1999), egy színdarab és 2018-ban pedig egy tízrészes Netflix-sorozat készült belőle. A 20. században megjelent egyik legjobb irodalmi szellemhistóriának számít. A történetben négyen érkeznek a Hill House néven ismert kísérteties épülethez; egy tudós dr. Montague, aki fizikai bizonyítékokat keres a házban zajló természetfeletti jelenségekre; a különleges adottságokkal rendelkező asszisztense Teodora;, a birtok fiatal örököse Luke; és a törékeny Eleanor, aki képtelen szabadulni múltja terhétől. Kívülállóként keresik a magyarázatot a hely titkára, de nem sokáig maradhatnak csupán tanúk, mert a ház végleg elragadja egyiküket. Kell ennél ijesztőbb történet egy Halloween estére?

A terror, egy elveszett expedíció története

A terror Dan Simmons amerikai író 2007-es regénye. Ez egy kitalált beszámoló Sir John Franklin kapitány elveszett expedíciójáról, aki az Északi-sarkra utazott embereivel 1845-1848-ban, hogy megtalálja az északnyugati átjárót. A regényben, miközben Franklint és legénységét éhezés, betegség sújtja, meg kell küzdeniük az emberi gyarlósággal, aljassággal, lázadással, kannibalizmussal és egy ismeretlen szörnyeteggel a könyörtelen a sivár sarkvidéki tájon. A Hugo-díjas Simmons eleven színekkel kelti életre ennek a sarkköri felfedezőútnak a rettenetes megpróbáltatásait némi természetfeletti borzalmat is beleszőve a történetbe. Ez egy igazán vérfagyasztó horror, amely csak még rémisztőbbé válik, ha az ember arra gondol, hogy a Simmons által leírt történetnek van valóság alapja.

Egy igazán rémisztő könyv, mindig tökéletes választás, nem csak Halloween estére. Aki szereti, ha végigfut a hideg a hátán, a borzongást, a feszült izgalmat, annak a Halloween a tökéletes ünnep és a horror műfaja a tökéletes választás. Bátran lehet szemezni belőle, mindenki megtalálja a kedvencét!

Szerző: Lévay Szabina

Lévay Szabina írói oldala

Lévay Szabina blog

facebook 1635064627948 6857958109263660679

 

Kép forrása: Pixabay

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
%d bloggers like this: