Bridgerton, vagyis titkok, cselszövések és szenvedély

Bridgerton, vagyis titkok, cselszövések és szenvedély

Bridgerton őrület! Ki ne ismerné Julia Quinn regény adaptációját, melyet a Netflix tett műsorra előző év decemberében. A Bridgerton család gyorsan meghódította a nézők szívét, köztük az enyémet is.  A sorozat folyamán és a könyv lapjain egyaránt végigizgulhatjuk a legidősebb Bridgerton lány, Daphne és a titokzatos Hastings herceg szerelmének történetét. Lévay Szabina kritikája következik A Bridgerton sorozat első kötetéről.

 

Bevezetés a Bridgerton világába

Bridgerton, vagyis titkok, cselszövések és szenvedély
Bridgerton, vagyis titkok, cselszövések és szenvedély

Ki gondolta volna, hogy a borítón rögtön a kedvenc szereplőim arca tekint rám! Természetesen, nem lepődtem meg rajta, de jó érzés volt az ismerős vonások látványa. Miközben a könyvet olvasom mégis olyan érzésem támad, hogy teljesen más történetet fogok végigkövetni a könyvben, mint a sorozat epizódjai során.
Sok a különbség a könyv és a sorozat között. Persze ez természetes, hiszen adaptációról beszélünk, más eszközökkel dolgozik a film és egy regény író.  Lényeges különbség, hogy Hastings herceg szemszögéből kezdjük el megismerni a többi szereplőt és kerülünk az események sodrába.

A sorozat a Bridgerton családot helyezi a középpontba és Hastings hercegét titokzatosságba burkolja, hogy szép lassan ismerjük meg a férfi tragédiáját. Ezzel szemben Julia Quinn rögtön a férfi gyermekkorával kezd, bevezetve az olvasót a herceg döntéseinek okaiba és önmagát súlytó kegyetlen fogadalmának titkába. A herceg szemszögéből láthatjuk Daphne Bridgertont is, kihez az első pillanattól vonzódik, de legjobb barátja húgaként tiltott gyümölcsnek számít. A lány érzéseiről csak futólag, egy-két mondatban tesz említést az írónő.

 

Szellemes szócsaták vihara

A könyv eleje hiányt szenved a leírásokban, épp annyit kapunk, hogy elképzeljük az embereket és a helyszínt. Inkább a párbeszédeken van a hangsúly. Bevallom, magával ragadó volt a szellemes szócsaták vihara. Előfordult, hogy annyira belemerültem, hirtelen nem is tudtam ki pöröl kivel. Újra kellett olvasnom, annyira belefeledkeztem a frappáns vitákba és a vicces megjegyzésekbe, vagy gondolatokba.

Vonzások és taszítások

Egy másik lényeges eltérés, hogy Hastings hercege és Daphne cselszövésébe – úgy tesznek, mintha vonzódnának egymáshoz, hogy a herceget békén hagyják a hajadon hölgyek, a lány pedig dúskálhasson a kérők hadában – beavatják Anthonyt, Daphne bátyját is.

A sorozatban Anthony semmit nem sejt a kis tervből, ráadásul pont ő az oka, hogy a lányt kerülik az udvarlók és nagyon ostobán, számomra ellenszenvesen viselkedik. Szinte vergődik a szereplő a kötelezettségeitől és érezni, hogy nem igazán tudja, mit is kéne tennie. A könyvben erről szó sincs, és bár ellenzi a tervet, nem tűnik kétségbeesett karakternek. A két fiatalabb testvér is jobban belefolyik a herceg és a lány kapcsolatába, mint szövetséges, illetve védelmező.

Szenvedély, erotika, érzelmek

Miután megtörténik az incidens a kertben, ami a sorozatban diszkrétebbé sikerült a könyv változathoz képest, Daphne szemszögéből is kezdjük látni a történéseket. A lány érzelmeit nagyon szépen leírja az írónő és a könyv sebessége lelassul.

A pergős párbeszédeket felváltják a hosszabb érzelmi leírások, gondolatok kifejtése és az erotikus cselekmények leírása. A filmváltozat tele van erotikus jelenetekkel, néha túlzottan is. Először arra gondoltam, ez valami reklámfogás, bizonyos nézők figyelmének lekötése, de a könyv is dúskál a fülledt, de mégis szemérmesen megírt erotikus jelenetekben.

Lady Whistledown titokzatos személye

A Netflix külön világot teremtett a Bridgerton családnak, olyan szereplőkkel és történésekkel, melyek a sorozatot még értékesebbé és nézhetőbbé teszik, ám a könyvből teljesen kimaradtak, vagy csak lényegtelen mellékszálon futnak. Ilyen a könyv és a sorozat narrátoraként jelen lévő, titokzatos írónő, Lady Whistledown is.

A sorozatban titokzatos történetet kerítenek köré, mindenki azt találgatja, hogy ki is lehet ez a szókimondó, nem éppen szép dolgokat láttató nő és próbálják kinyomozni a kilétét, legvégül morzsákat kapunk a személyéről. Ám a könyvben csupán egy narrátor szerepét tölti be, aki borsot tör véleményével a kedves Társaság orra alá. Talán a folytatásban nagyobb jelentőséggel fog bírni, de ebben a kötetben még csak egy mellékszereplő felháborító véleménnyel. Mindenesetre én kedvelem és remélem az ő története is kiderül a későbbiekben.

Folytatása következik…

Julia Quinn regénye egy magával ragadó történetet tár elénk, ami méltón kapta meg a filmnézők és az olvasók figyelmét egyaránt. Már csak azon tanakodom, hogy mikor fogjak neki a történet folytatásának

A vikomt, aki engem szeretett című kötetnek, vagy várjam meg amíg elkészül a sorozat folytatása, mert az biztos, hogy mind a két változatot látni, illetve olvasni fogom!

Lévay Szabina

 

Kép forrása: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
%d bloggers like this: