Három izgalmas pszichothriller női írók tollából

Három izgalmas pszichothriller női írónők tollából

Három izgalmas pszichothriller női írók tollából. Berill Shero a héten három női krimiíró regényét mutatja be az Írónők és író nők rovatban. Nem volt könnyű helyzetben, hiszen – szerencsére – nagy a választék a jó női írók műveiből. Izgalmakkal és feszültségekkel teli cselekmények során vezeti a történeteket a meglepő végkifejletig a három briliáns írónő.

Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének

Három izgalmas pszichothriller női írók tollából
Három izgalmas pszichothriller női írók tollából

A pszichológiai thriller rajongóinak talán nem kell bemutatni Sarah Pinborough-t. Az 1972-ben született angol írónő termékeny, már több mint húsz regénye jelent meg különböző országokban. Sarah Silverwood néven fantasy-fikciókat ír fiatal felnőtteknek és kipróbálta már magát a forgatókönyvírás területén is. A Ne higgy a szemének! című könyvével 2017-ben azonnal berobbant a köztudatba, a legelső regényében megismert stílust további művekben is hozza. Írásai fantáziadúsak, élvezetes stílusban mutatja meg a déliek zárt világát.

Tűpontosan tárja elénk a 2020-ban megjelent Halott vagy című művében, hogy valójában sosem ismerünk meg teljes valójában senkit igazán. A felállás unalomig ismert, dúsgazdag, luxuslakásban élő házaspár, pénz dögivel, fényűző partik, álomnyaralás, befolyásos barátok. Egy olyan élet, amire Marcie mindig vágyott, és amit megkapott, amikor Jasonhoz ment feleségül. Az örömbe vegyül némi üröm is, Jason megözvegyült főnökének új felesége, Keisha, a fiatal, dögös, fekete szépség még Marcie férjét is megbabonázza. A szálak bonyolódnak, mígnem bekövetkezik a tragédia. A tipikusan induló feleségek harcának tűnő könyv végig tartogat meglepetést, nem azt kapod, amire számítasz.

 

Jodie Picoult: Elrabolt az apám

 

Három izgalmas pszichothriller női írók tollából
Három izgalmas pszichothriller női írók tollából

Jodie Picoult-ot sem kell bemutatni. Ő az, aki olyan mesterien irányítja az izgalmakkal és feszültségekkel teli cselekményeket, hogy nehéz meghúzni a határvonalat az emberi érzések valódisága és megjátszottsága között. Műveiben komoly témákat boncolgat. Mindannyiunkban élnek sztereotípiák, amelyeket apró darabokra szed és a művei végére kapunk egy másik perspektívát.

A harmincéves Cordelia Hopkins életét mutatja be az Elrabolt az apám című regénye. Cordelia boldogan nőtt fel édesapjával, most pedig egy kislányt nevel a vőlegényével együtt. Sikeres a munkájában, amely eltűnt személyek felkutatásából áll. Egy nap felidéz egy emlékképet, amely nem hagyja nyugodni. Utána megy az emlékképnek, és olyan súlyos dolgok derülnek ki a családjáról és a gyerekkoráról, amit nehéz feldolgoznia. Ahogy lenni szokott, Jodie könyve letehetetlen olvasmány.

Lucy Foley: Vadászparti, egy izgalmas pszichothriller

Három izgalmas pszichothriller női írók tollából
Három izgalmas pszichothriller női írók tollából

Az 1986-ban született Lucy Foley-nak már megjelent néhány könyve, de a Vadászparti a legelső thrillere. A Sunday Times sikerlistáját vezeti, ám mégis megosztja az embereket. A könyv rámutat a gyenge pontunkra, a bizalom és biztonság iránti igényünkre. Működhet-e egy barátság úgy, hogy a kapcsolatokat ellenségeskedés és hazugság köti össze? A tíz éve tartó barátságok alatt azt hisszük, hogy kiismerjük azt, aki mellett reggelente felébredünk, de önmagunkon kívül senkiben sem bízhatunk.

A váltott szemszögekkel és időváltásással dolgozó írónő a taktikával erősen bevonja az olvasót. A kapcsolatokban megbúvó hazugságok végül gyilkossághoz vezetnek, ahol hirtelen mindenki gyanússá válik. A cselekmény egy istenháta mögötti skóciai vadászlakban bonyolódik szilveszter éjjelén. Most biztosan néhányan felmorrannak, hogy nincs ebben semmi új, ezt már Agatha Christie is megírta. Ám a két műben a sok szereplős-eldugott helyen játszódó helyszínen kívül semmi közös nincs. Az írónő olyan témákat boncolgat, melyekről azt gondoljuk, hogy a mi életünkben nincsenek jelen, erre rátesz egy lapáttal, hogy a szereplőkkel nehéz azonosulni, mert nem igazán szimpatikusak. Érdekfeszítő és szórakoztató írás.

Berill Shero

 

Kép forrása: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
%d bloggers like this: