Mindenki azt olvas, amit akar, avagy három romantikus könyv, amit nem szabad kihagynod

Mindenki azt olvas, amit akar, avagy három romantikus könyv, amit nem szabad kihagyni

A napokban olvastam egy felvetést, miszerint ciki romantikus irodalmat olvasni. Aztán arra gondoltam, hogy jó, persze én sem olvasok ilyet, de azért mégis, miért lenne ciki? Aztán ahogy teltek a napok, és valaki éppen arról számolt be nekem, hogy lévén, hogy ő sci-fi rajongó, elképesztő dolog történt vele: elolvasta Szabó Magda Az ajtó című művét.  A végső elhatározásomhoz az a szalagcím vezetett, hogy miért nem kell félni Esterházy műveitől. Akkor gondoltam, hogy írok erről, azaz mindenki azt olvas, amit akar, jöjjön három romantikus könyv, amit nem szabad kihagyni. 

Igazi romantikusok

Ez az időszak sok mindenre jó. Üdítő látni, hogy olyan emberek is olvasni kezdenek, akikről elképzelni nem tudtam. Folyton jön a kérdés, hogy mégis mit olvasson, és mivel kezdje, ha soha nem olvas semmit? Aztán sokszor hallom, hogy mondjak már valamit, hogy mit olvasson az, aki egyébként sosem tette, és ajánljak valamit, mert kifogyott a könyvekből, de most épp csapongana egy picit.   A romantikus könyveket úgy jó olvasni, hogy „bevackolni otthon, a meleg szobában, betakarózni egy finom puha pléddel, forró teát kortyolgatni és kézbe venni egy habkönnyű romantikus regényt, ezt akkor is megteheted, ha Esterházyt olvasol. De adom ezt az érzést, bár engem nagyon ritkán kap el. Talán, ha fel kellene sorolnom egy párat, amit olvastam ebben a regiszterben, akkor Jane Austen: Büszkeség és balítélete, vagy Gabriel Garcia Márquez: Szerelem a kolera idején, vagy  Cecilia Ahern, UI: szeretlek című könyve lenne. Ez utóbbiról azt írja ennek a könyvnek a fülszövege: Kivételes tehetséggel megírt regény gyászról, barátságról és az elveszett majd megtalált szerelemről. Egyszerre megindító és felemelő.” Lehet, hogy a dolog lényegét itt kell keresnünk. Nem vágyunk minden nap nehéz történetekre. Olykor arra vagyunk, hogy felemeljen, vagy hogy egy picit beleborzongjunk. Ezek a könyvek pont erre jók. Íme, hoztunk nektek három remek, romantikus könyvet, ha esetleg nehéz lenne választani.

Fábián Janka: A könyvárus lány

Mindenki azt olvas, amit akar, avagy három romantikus könyv, amit nem szabad kihagyni
Mindenki azt olvas, amit akar, avagy három romantikus könyv, amit nem szabad kihagyni

A tizenéves Julcsi osztályidegen szülők kisebbik gyermekeként az ötvenes évek Budapestjén nő fel. A zord, ellenséges világban szinte az egyetlen örömet a könyvek és az olvasás jelentik számára. Az ötvenhatos forradalom véres és zavaros napjaiban Julcsi menekülni kényszerül, és némi vargabetű után végül egy amerikai kisvárosban, távoli rokonainál köt ki. Az idegen országban nehezen találja meg a helyét, és a múlt árnyai is megnehezítik, hogy végre boldog lehessen. A rövid, ám annál mozgalmasabb Kennedy-korszakban a kamasz lány aztán lassan felnő, és megbarátkozik új hazájával. Julcsi-Julie-nak már otthon, Magyarországon is nagy vágya volt, hogy egyszer könyvesboltja lehessen. Vajon az álmok hazájában, Amerikában ez az álom is valóra válik?

 

 

 

 

 

Holly Miller: Álmomban már szerettelek

Mindenki azt olvas, amit akar, avagy három romantikus könyv, amit nem szabad kihagyni
Mindenki azt olvas, amit akar, avagy három romantikus könyv, amit nem szabad kihagyni

Tudnál szeretni, ha tudnád, hogy mi lesz a kapcsolat vége? Joel fél a jövőtől. Gyerekkora óta kísértik a szeretteit megjelenítő álmok: látomások arról, hogy mi fog történni, legyen az jó vagy rossz. Az álmok megelőzésének egyetlen módja, hogy megfogadta, többé senkihez sem kerül közel. Callie képtelen elengedni a múltat. Amióta a legjobb barátnője meghalt, elveszettnek érzi magát. Tudja, hogy sokkal felszabadultabban kellene élnie. Csak azt nem tudja, hogyan találjon vissza régi énjéhez, amely még mert nagyot álmodni. Joelnek és Callie-nek egyaránt megvan rá az oka, hogy megtanuljanak a mában élni. És bár nem keresik egymást, mégis találkozásuk pillanatától mindketten érzik, hogy hatalmas fordulat következett be az életükben. Mígnem egy éjjel Joel Callie-vel álmodik, és az álomban megjelenik a legnagyobb félelme. Ekkor mindketten döntéshelyzetbe kerülnek: együtt maradjanak annak ellenére, hogy tudják, mi lesz a sorsuk? Képesek befolyásolni életük alakulását, vagy lehetetlen változtatni azon, ami meg van írva számukra? A két főszereplő, Joel és Callie által elmesélt Álmomban már szerettelek Holly Miller magával ragadó és felejthetetlen, romantikus debütregénye a szeretethez szükséges bátorságról, kiváltképp akkor, amikor úgy gondoljuk, hogy tudjuk, mi lesz a szerelem vége.

Vi Keeland- A viszony

Mindenki azt olvas, amit akar, avagy három romantikus könyv, amit nem szabad kihagyni
Mindenki azt olvas, amit akar, avagy három romantikus könyv, amit nem szabad kihagyni

Nem leszek a szeretőd! Elbocsátás helytelen magatartásért… Nem akartam elhinni. Kilenc éven át a belemet is kidolgoztam Amerika egyik legnagyobb cégének, és amikor hazaértem az Arubán töltött vakációról, egy hivatalos levélben kirúgtak. Csak azért, mert csináltunk egy videót a barátaimmal a nyaraláson… egy saját, személyes videót…

Dühömben kinyitottam egy üveg bort, és megírtam a levelemet a csilliárdos vezérigazgatónak arról, hogy mit gondolok a cégéről és annak bevett gyakorlatairól. Nem gondoltam, hogy válaszol. Azt meg végképp nem gondoltam, hogy egyszer csak levelezőtársak leszünk a gazdag rohadékkal. Végül a pasi rájött, hogy szabálytalanul jártak el velem szemben, és visszakaptam az állásomat. De… nem ez volt az egyetlen, amit Grant Lexington meg akart tenni értem. Biztos, hogy nem megyek bele egy viszonyba a főnököm főnökének a főnökével! Még akkor sem, ha az illető nevetségesen jóképű, magabiztos és elbűvölő.

 

 

 

 

Kép forrása: Pixabay, Líra

 

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
%d bloggers like this: