A James Bond történetírója, avagy Jeffery Deaver könyveit ajánljuk

A James Bond történetírója, avagy Jeffery Deaver könyveit ajánljuk

A James Bond történetírója, avagy Jeffery Deaver könyveit ajánlja Berill Shero. Ha azt mondom Jeffery Deaver, a krimirajongókon kívül talán kevesen tudják, kiről beszélek. Ha hozzáteszem, hogy Csontember, arra már többen felkapják a fejüket. Főleg, hogy a tévé időről-időre leadja az Angelina Jolie és Denzel Washington főszereplésével a könyvből készült filmet. 

Jeffery Deaver írói életútja

Az 1950-ben született amerikai író amellett, hogy újságíró diplomát szerzett, dolgozott folkénekesként és ügyvédként is. Hazájában népszerű, könyvei mind bestsellerek, jelenleg Olaszországban népszerűsíti könyveit. Nagy bánatomra nem minden könyvét fordították magyarra. Viszont, amiket igen, azokat gyorsan elkapkodták; van olyan könyve, amit már antikváriumban sem lehet beszerezni. Munkásságát több díjjal is elismerték, többek közt Edgar Allan Poe-díjat is kapott. Regényei lebilincselőek, letehetetlenek, épp úgy, ahogy novellái is.

James Bond történetíró

Most mégsem a klasszikus történeteiből hoztam, ugyanis Deaver kipróbálhatta magát James Bond történetíróként is. Ennek az az előzménye, hogy 2004-ben a elnyerte a Krimiírók Szövetségének Ian Fleming Acéltőr Díját a Vadak birodalma című művéért – ez a könyv nálunk is megvásárolható volt. Köszönőbeszédében elmondta, hogy csodálja Fleming írásmódját, a szerző művei óriási hatással voltak saját regényeire. A hallgatóságban ott ült az Ian Fleming Publications Ltd. ügyvezető igazgatója, Corinne Turner, aki aztán megkereste Deavert, hogy lenne-e kedve megírni a Bond-sorozat következő kötetét.

Az első megjelent 007-es regény a Bármi áron 2011-ben került a magyar rajongók polcára. „A küldetésünk egyszerű. Megvédeni a Birodalmat – bármi áron.” Az Afganisztánból hazatérő James Bondot egy új ügynökség szervezi be a soraiba, mely az MI5-tól és az MI6-től függetlenül működik, ahogy a honvédelmi minisztériumtól is különáll. A létezése letagadható. Bondot egy gyönyörű nővel elköltött vacsora mellől szólítja el a kötelesség. A Kormányzati Kommunikációs Központ dekódolt egy üzenetet egy merénylettel kapcsolatban, mely ezrek halálával jár, a héten bekövetkezik és hátrányosan érinti a brit érdekeltségeket.

James Bond szabad kezet, azaz carte blanche-t kap, hogy kerüljön bármibe is, de teljesítse a küldetést.
Az írók mindenütt elmondják, mennyire fontos a kutatómunka, amit magam is meg tudok erősíteni. A Bármi áron méltó az előd által megálmodott karakterhez. Deaver regényében minden helyszínnek, szervezetnek alaposan utánajárt. Feszes történet, a brit titkosszolgálatról alkotott elképzelésünk és a munkájuk nagyszerűsége – nem véletlenül emlegetik őket a világ legjobb hírszerzőiként – visszaköszön.

Zseniális, hogy a történet szálai kontinenseken ívelnek át, a helyszínek leírása, az ott élő emberek viselkedése hűen árnyalja az adott országról kialakult képet. Különösen megragadott, hogy a nyitó fejezet Szerbiába kalauzol, az első oldal közepén mindjárt megjelenik egy Budapestre tartó vonatszerelvény. Gondolom, hasonlóan megfogták az embereket a saját hazájukhoz kötődő leírások, jelenetek. Letehetetlen olvasmány volt, sajnáltam, hogy vége lett.

Berill Shero

krimi 1

https://berillshero.hu

https://www.facebook.com/berillsheroiroi/

https://berillshero.blog.hu

Kép forrása: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
%d bloggers like this: