Karin Slaughter: Elnémítva-Egy gyilkos, aki nem veszíthet semmit

Karin Slaughter

Azt hiszem úgy van ez, hogy az ember szeret kiszakadni a hétköznapokból.  Az olvasás pedig tökéletes kikapcsolódást nyújt ehhez nekünk. Hol egy romantikus történet közepébe csöppenünk, hol pedig egy bűncselekménytől borzongunk a könyvvel a kezünkben.  Mindig érdekelt, hogy mitől különleges egy krimi. Az atmoszféra, a borzongás, a párbeszédek? Mutatunk most nektek egy írót, akinek a könyvéről azt írják, hogy „egy regény nem lehet az övénél jobb”. Utánajártunk. Karin Slaughter: Elnémítva-Egy gyilkos, aki nem veszíthet semmit című könyvéről Berill Shero írt kritikát. 

 

9786155905148Mindig jó új szerzőket felfedezni, különösen, ha kiváló kritikát kap az író egy-egy könyve. Így jutottam el  Karin Slaughterhez. Az írónőtől eddig még semmit sem olvastam, de az Elnémítva után a többi könyvére is sort kerítek majd. A könyv ajánlóján azért akadt meg a szemem, mert bár a borító nem mondott túl sokat, de Jeffery Deaver – az egyik kedvenc íróm – méltatta.  És ha ő azt írja, hogy „egy regény nem lehet az övénél jobb”, akkor erről személyesen kellett meggyőződnöm.

Vajon honnan szerzi az ötleteit a szerző?

 Azt mondja szerző, hogy a történetek hosszú idő alatt formálódnak meg a fejében és mielőtt elfelejti, leül a számítógépéhez és ír. “Leginkább arról van szó, hogy magára a történetre,  bűncselekményre kíváncsiak az olvasók vagy arra, hogy a szereplők  hogyan reagálnak majd. Sok visszatérő karakter van a történetekben, akiket az olvasók óhatatlanul felismernek, ettől is érdekes”, mondja a szerző.

Karin Slaughter

A szerző 1971-ben született. Első regénye 2001-ben jelent meg és olyan sikeres volt, hogy nemzetközi sikereket ért el, harminc nyelvre fordították le.  A következő műveit pedig  már harminchét nyelven olvashatják a rajonók. Könyveiből világszerte több, mint harmincötmillió példányt adtak el. Az Elnémítva Atlantában játszódik. Egy gyilkos átlépte a jólét és a származás határait, szabadon garázdálkodik a kertváros és a szegények lakta lakótelepeken. Karin Slaughter Az őt üldözők között van egy nem túl boldog házasságban élő, veterán nyomozó, Michael Ormewood, robbanékony természetével folyamatosan veszélybe sodorja a karrierjét. Aztán Angie Polaski, aki Michael szeretőjéből lett az ellensége. A nyomozónő jó barátja Will Trent, aki bár diszlexiás, mégis remek munkát végez. Az ő tudtuk nélkül még egy szereplő megjelenik a színen, a lúzer ex-elítélt, John Shelley, aki a legvéletlenebb módon akad a gyilkos nyomára és a saját szakállára szintén nyomozni kezd.

Fordulatos történet

Karin Slaughter regénye tele van fordulatokkal, lélektani feszültséggel és érzelmekkel, a végkifejlet sem a szokásos.  Amikor azt írták a kritikákban, hogy “letehetetlen”, nem akartam elhinni, de tényleg nem tudtam abbahagyni az olvasást. Úgy voltam vele, csak még egy fejezetet olvasok, aztán teszem a dolgomat. A könyv viszont úgy beszippantott, hogy két délután alatt elolvastam. Zseniálisan megírt mű, komoly kutatómunkával, ahogy azt az írónő az utószóban megemlíti. Hiteles a börtön leírás, a boncoláskor az áldozatról felfedett információk.

A nyomozó mindennapjai

A nyomozó mindennapjait megnehezítő diszfunkcionális működést a laikus olvasó számára is közelebb hozza. A cselekmény több idősíkban játszódik, megjelenik  a régmúlt és a jelen, remekül váltogatva az idősíkokat. Egy percre sem engedi lankadni a figyelmet. Egy helyen kellett visszalapoznom, először nem tudtam eldönteni, hogy fordítói hiba vagy az angol nyelvű műben nőként, majd a halálát követően gyerekként említi az egyik áldozat. Aztán megleltem a magyarázatot. Ez egyértelműen a meghökkentés része, szépen felvezetve, hogy aztán nagyot üssön. Több ilyen csavar teszi izgalmassá az Elnémítva című regényt. A szereplők nem feketék és fehérek, tűpontos jellemzést kapunk róluk, ami megkönnyíti megérteni a motivációjukat. Egyik-másikukkal azonosulunk, van, akit sajnálunk, mélységekbe és magasságokba visz, hogy a végén a katarzis által mi is megkönnyebbüljünk.

Szívesen írnék Karin Slaughter remek írói eszközeiről, de nem tudnám megtenni anélkül, hogy többet eláruljak a történetről. Ezért inkább azt javaslom, hogy olvassátok el, figyeljetek a részletekre, mert mindennek jelentősége van! A könyv nálam csillagos ötöst ért.

 

Berill Shero

krimi 1

https://berillshero.hu

https://www.facebook.com/berillsheroiroi/

https://berillshero.blog.hu

Kép forrása: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
%d bloggers like this: