Nincs karácsony Dickens nélkül

Nincs karácsony Dickens nélkül

Mindig rajongtam Charles Dickens Karácsonyi Ének című művéért. Előszőr az 1999-ben készült film adaptációban ismertem meg a történetet gyerekként, amiben Patrick Stewart volt a főszereplő. Felnőttként pedig sikerült megszereznem az egyik limitált kiadású példányát, azóta nem telik el karácsony, hogy ez a remekmű ne kerülne a kezembe. Szinte hagyománnyá vált, hogy az ünnep alatt ezt a könyvet olvasom.

Dickens művének világa

Nincs karácsony Dickens nélkül
Nincs karácsony Dickens nélkül

Dickensnek az 1843-ban írt Karácsonyi Ének című kis tanmeséje már az érett mester keze nyomát viseli magán. Egy igazi remekmű, melynek népszerűsége a mai napig töretlen. A könyv olyan problémát boncolgat, ami szerintem egyre aktuálisabb a mai időkben is, hiszen ebben a kapitalista világban a legnagyobb értéket a pénz képviseli és nem a szeretet. A kapzsiság és az önzés uralja a kor emberek életét, így úgy érzem, hogy  a mű mondanivalója újra fontossá válik..

Karácsonyi ének, egy történet az emberi lélek melegéről

A Karácsonyi Ének a ​szőrösszívű Scrooge úr személyiségének fejlődéséről szól. Scroogenak, akit az emberek zaklató, szipolyozó, zsugori, kapzsi, bűnös embernek tartanak, a karácsony is csak olyan nap, mint a többi. Dühös megvetéssel nézi mások ünnepi készülődését, amit felesleges pénzszórásnak és elvesztegetett időnek tart. Kidobja a karácsonyi énekeket kántáló koldus kisfiút és a szegényeknek gyűjtő úriembert egyaránt, megveti őket, mert szeretnek és boldogok, közben saját nyomorúságát észre sem veszi.

Számára csak a munka és a pénz létezik. Nem törődik senkivel, még egyetlen unokaöccsét is megveti, pedig az ifjú jó szívvel közeledik felé. Kiszipolyozott írnokát is felmondással fenyegeti, ha karácsonykor nem dolgozik. Ám karácsony előtti este, hazatérve üres házába jelenést lát. Meglátogatja Marley, rég halott üzlettársa szelleme és figyelmezteti, hogy Scroogenak változtatnia kell az életén és a felfogásán. Régi barátja a lelke megsegítésére három további szellemet küld. Az első a régmúlt karácsonyok szelleme, aki végig vezeti Scroogeot saját hajdani életén és elfelejtett, fájó emlékeket elevenít föl benne.

A második a jelenkor karácsony szelleme, aki felnyitja Scrooge szemét a körülötte élők sorsára, nyomorúságára, szenvedéseikre és vidámságára, emberségükre. Végül a harmadik, a jövendő karácsonyok szelleme megmutatja neki saját, ijesztő, magányos halálát és a körülötte élő emberek reakcióit a halál hírére. Scrooge urat a jelenések új emberré teszik, más szemmel kezdi látni a világot. Elhatározza, hogy megváltozik és tenni fog azért, hogy a sötét jövőt elkerülje, hogy jobb emberré váljon. Karácsonyi pulykát küld írnoka családjának és megemeli a férfi fizetését is. Ellátogat megvetett unokaöccséhez, s jó barát, jó gazda, jó szomszéd válik belőle.

Érzelmek, döntések, erények

Ez a rövidke novella tele van mindenfajta érzelemmel, emberi hibák, rossz döntések, a szeretet és erények kerülnek egymással szembe. Természetesen tudjuk, hogy egy lelketlen uzsorásból nem lesz két perc alatt emberbarát, de bizonyos megrázó történések, ami akár maga az uzsorás életét is fenyegetheti képes a gyors változás előidézéséhez. Pontosan ezért nem érheti szó a történetet, mert minden sora hiteles és számos példa van rá, hogy a valóságban is előfordult ekkor személyiségfejlődés.

A lelkiismeret képes a rosszat jóvá varázsolni, csak kell történnie valaminek, ami felébreszti, felrázza a lelket. Scrooge olyan utazáson vesz részt, mely felidézi a rossz emlékeket, ezáltal ráébreszti mi vezetett el a mostani viselkedéséhez és megrázza a jövő sivárságának, reménytelenségének borzalma, ami elég lehet egy ilyen változás beindítására. A Karácsonyi Ének története kifejezi, bemutatja az emberek jóságba vetett  összetörhetetlen hitét.

Dickens karakterei

Dickens úgy mutatja be a szépséget és tisztaságot, hogy közben kicsit sem takargatja a piszkot, ami azt körülveszi. Tökéletesen ábrázolja a lelketlen gonoszt miközben mégis megtaláljuk olvasás közben az állítólag „nem létező” lelkét. Karakterein érződik, hogy valóban élnek, mintha ott lennének az olvasó mellett, tökéletesen leírja az atmoszférát, magával ragadja az olvasót a történetbe. Olykor megborzongat, máskor megnevettet és remekül hat az érzékekre.

Dickens remekműve számomra sokat adott. Valahányszor újra elolvasom, mindig találok benne valami érdekes apróságot, amit még addig nem vettem észre. A téma aktualitását is egyre jobban érzem. Néha úgy látom, hogy a mai világban elvesztette az igazi jelentését a karácsony. Mindenki csak rohan, nincs idő a családra, barátokra, ajándékokkal pótoljuk a szeretetet és azt hisszük, hogy egy nap, egy ünnep elég bepótolni mindent. Sajnos ilyen világban élünk, pedig milyen jó lenne, ha az emberek egész évben törődnének egymással és ezáltal kicsit önmagukkal is. Talán egyszer eljön az a világ is!

A könyv megtalálható ITT

Lévay Szabina

facebook 1635064627948 6857958109263660679

Lévay Szabina írói oldal

https://szabinalevay.hu

Kép forrása: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
%d bloggers like this: