Öt gasztrokönyv tavaszra

Öt gasztrokönyv tavaszra

Öt gasztrokönyv tavaszra, mert a tavasz bizony megérkezett, a szivárvány minden színével, az illatozó tulipánokkal és persze a lezúduló tavasz záporokkal. Végre kirándulhatunk, túrázhatunk, mehetünk a piacra, kertbe begyűjteni a sok finom zöldséget, gyümölcsöt és persze ez finomabbnál-finomabb ételek elkészítésére inspirál bennünket. Szép tavaszi napok és rengeteg színes étel!

 

#1. Susanna Bingemer: Szuperételek-a természet növényi erőtartalékai

Öt gasztrokönyv tavaszra
Öt gasztrokönyv tavaszra

Közérzetünket nagymértékben befolyásolja az, amit megeszünk. De pontosan milyen is az egészséges táplálék? Ebben a kérdésben sokszor megoszlanak a nézetek. Újabbnál újabb tanulmányok, vélemények és irányzatok látnak napvilágot. Szerencsére mindegy, melyik irányzathoz tartozunk, ugyanis a szuperételekkel csak nyerhetünk: ezek a koncentrált tápanyagokkal teli hatékony élelmiszerek felülmúlják még az orvosságok egy részét is. Avokádó, feketeáfonya, gránátalma, gyömbér, lenmag, dió vagy fahéj, gojibogyó? Miket nevezünk szuperételeknek? A könyvben megismerhetjük számos egyéb ismert és kevésbé ismert szuperélemiszer szervezetünkre gyakorolt hatását és, hogy miképpen iktathatjuk be étrendünkbe őket a mindennapokban.

 

#2. Rupáner-Gallé Margó: Rupáner-konyha

Öt gasztrokönyv tavaszra
Öt gasztrokönyv tavaszra

Mi a Rupáner-konyha? Hát az a sok-sok gasztronómiai telitalálat, melyekkel a Lányok a kastélyból című romantikus kisregény-sorozat szerzőjeként megismert Rupáner-Gallé Margó az elmúlt két évben megörvendeztette rajongóinak immár százezres táborát. És ez az a hely, ahol létezik tíz perc alatt fánk és pizzatészta, ahol a lángost nem dagasztjuk és nem szívja meg magát olajjal, ahol a mézeskalács rögtön puha és rögtön süthető, a smarni nem ragad le, a palacsinta kicsusszan a serpenyőből, a húsleves pedig gyöngyözik…”Az az igazság, hogy előbb lettem leleményes háziasszony, mint író, hiszen a családomról akkor is gondoskodnom kellett, amikor még csak az íróasztalomnak írtam. Gyorsan és egyszerűen kellett finomságokat előállítanom, hogy a két pici gyerek mellett amúgy is alig létező szabad óráimból egyet-egyet elcsenhessek az írásra. Na, így keletkeztek először a gyorsított, majd idővel a bögrés receptek” – nyilatkozta a szerző az egyik női magazinnak.

 

#3. Grillezzünk szabadon!-gasztrokönyv

Öt gasztrokönyv tavaszra
Öt gasztrokönyv tavaszra

“Nehéz ellenállni a frissen grillezett hús, hal, sajt vagy zöldség kellemesen füstös illatának. Tavasztól őszig a kerti sütés-főzés pompás időtöltés családunkkkal vagy barátainkkal, hűvösebb napokon pedig beltéri grillsütő segítségével készíthetünk ízletes fogásokat. A könyvben több mint 60 remek recept található. Kóstoljuk meg a különféle húsokból – csirkéből, marhából, sertésből  készült fogásokat, de grillezhetünk zöldségeket, sajtokat, sőt akár gyümölcsöket is! Ízelítő a tartalomból: – Egészséges, húsmentes és könnyen elkészíthető receptek- Különleges fogások ínyenceknek: pl. steak, csirkfajitas, grillezett kagylónyársak, gránátalmás sertéssült- A gyerek kedvencei: hamburgerek, fasírok, szendvicsek, grillezett édes gyümölcsök (pl. Grillezett banánok csilis csokoládémártással és desszertek (pl. Kék áfonyás, fahéjas tortácskák) – Csatnik, mártások, mártogatók és salsák, köretek és saláták.”

 

#4. Lénárt Gitta: Szivárvány szakácskönyv

Öt gasztrokönyv tavaszra
Öt gasztrokönyv tavaszra

A nyers, azaz élő táplálkozás nagy előnye, hogy kíméli és takarékoskodik az enzimkészletünkkel. A főtt, feldolgozott élelmiszerek emésztése, hasznosítása igen nagy megterhelést jelent szervezetünknek, míg a nyers ételek tartalmazzák a saját megemésztésükhöz szükséges enzimeket. Az enzimek igen hőérzékenyek, 45 Celsius fok felett elpusztulnak, azért ha élő ételt szeretnénk, azt ne hevítsük fel ennél jobban .Lénárt Gitta, a nyers táplálkozás magyarországi szakértője izgalmas, új receptjeinek hozzávalóit ezúttal szárítmányokkal és szuperételekkel gazdagítja, amelyeknek köszönhetően akkor is vitalizáló, nyers ételeket és italokat varázsolhatunk az asztalra, ha épp nincs a kezünk ügyében friss zöldség vagy gyümölcs. A kíméletes aszalással elkészített zöldség- és gyümölcsszárítmányokat, porokat, a kiemelkedően magas tápanyagtartalmú szuperétkeket alapanyagként és fűszerként is használhatjuk a kötetben szereplő gyümölcs- és zöldségturmixok, levesek, pástétomok, főételek és édességek elkészítése.

 

#5. Borbás Marcsi: Édes békeidők

Öt gasztrokönyv tavaszra
Öt gasztrokönyv tavaszra

“Ebben a könyvben csupa kipróbált, bárki által elkészíthető sütemény receptjét gyűjtöttük össze, minden titkot és rafinériát leírtunk. Odafigyelve biztos, hogy sikerülni fog minden egyes édesség .Persze tökéletes sütemény nincs. Nem is ez a cél, hanem a teljes szívvel, minden érzékünkkel magunkba szívott, közösen átélt, tökéletes pillanat. Minden szeretettel végzett munka és őszinte élvezettel lenyelt falat egy kis saját, édes békeidő. Tisztelet a nagy cukrászmestereknek és a régi nagymamáknak, hogy megőrizték nekünk a recepteket arról, hogyan is kell igazán élni.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
%d bloggers like this: