Romantika Milly Johnson módra, avagy A pompás Mrs. Mayhew

Romantika Milly Johnson módra, avagy A pompás Mrs. Mayhew

Milly Johnson A pompás Mrs. Mayhew könyvének ajánlója következik Lévay Szabina tollából. Szokásomhoz híven a könyvesbolt polcai között sétáltam és megakadt a szemem Milly Johnson egyik könyvén. A brit író tucatnyi könyve sorakozott a polcon és kíváncsian vettem szemügyre a színes borítókat. Mindig vegyes érzelmekkel állok a számomra felfedezésre váró írók alkotásaihoz, így Milly Johnson könyvei felett is hezitáltam. A pompás Mrs. Mayhew összefoglalója megragadott és ösztönösen magamhoz vettem a könyvet. 

Előzmények, motivációk, a főhős bemutatása

Romantika Milly Johnson módra, avagy A pompás Mrs. Mayhew
Romantika Milly Johnson módra, avagy A pompás Mrs. Mayhew

Sokat nézegettem ezt a könyvet, annyira tetszett a borítója. Színes volt és üde, mint nyáron egy lágy fuvallat. Aztán belefogtam az olvasásba és meglepetésemre egy korrektúrázott cikkel indított az író. Már előtte is tudtam az összefoglalóból, hogy egy politikus felesége lesz a főszereplő, de ahogy a kihúzott, javított részeket olvastam, kicsit elszorult a szívem. A főszereplő nem volt boldog, persze miért is lett volna az, hiszen akkor miről szólna a könyv. Azt már az első oldalon fel tudtam mérni, milyen helyzetben is van a szóban forgó hölgy, Sophie, mondhatni nem lettem volna a helyében.

A történet tagolása

Milly Johnson több nagyobb részre bontotta a könyvet, amiknek címeket is adott, összefűzve ezzel bizonyos alfejezeteket. Az első ilyen füzérben megismerhettük magát Sophiet. Itt egy kicsit ugrált a könyv az időben, visszapillantva a hölgy gyerekkorában történt egy-egy létfontosságú eseményre, közben párhuzamot vonva a mostani életével. Az író remekül összehúzta a szálakat, így  teljesen megismerhetjük  főhősünk gondolkozásmódját, valamint azt, hogy milyen események, döntések láncolata juttatta a jelenlegi helyzetébe és milyen nevelési elveknek köszönhető mindez.

Sophie helyzete

Miután túljutottam az első fejezeteken megtapasztaltam, hogy miben van része Sophienak: lenézik, semmibe veszik, megszégyenítik, mint egy bábut irányítják, nem lehet önmaga egy percre sem; csak az van, amit a férje akar és neki csak az ő boldogságát kell figyelembe vennie, akár magát is feláldozva, miközben a sajtó árgus szemekkel figyel. Ebbe bárki belefásulna vagy akár beleőrülhetne.

Az alfejezetek címei navigálják az olvasót: hol járunk és mikor érkezünk el az események tetőpontjáig. Már csak hét nap a botrányig, hat, öt és ahogy haladunk az olvasásban tovább és tovább, már szó szerint sajnáljuk a főszereplőnket és alig várjuk, hogy cselekedjen végre, vagyis robbanjon már az a bomba! Én nagyon vártam, szinte tűkön ültem. Azt kiabáltam magamban, hogy álljon már ki magáért! Azt gondoltam, én nem tudnék így élni, ez képtelenség lenne!

Botrány az államtitkár háza táján

A botrány pedig elsöprő, hiszen a családügyi államtitkár megcsalta a feleségét, feldúlta a családi idillt és ez felháborító esemény. A férj úgy játszott a feleségével, mint egy lelketlen marinett bábuval, és igen, megmutatta, hogy minden sikeres férfi mögött egy erős nő áll, vagy éppen köddé válik, ahogy Mrs. Mayhew tette. Elmenekül a saját családja elől egy olyan vidékre, ahol élete legszörnyűbb éveit töltötte. Megváltoztatja külsejét és felveszi gyerekkori becenevét, melyet csak kevesen ismernek.

Elrejtőzik a férje és a helyzete elől, amiről a következő fejezet csokorban olvashatunk. Itt már nem szükséges a fejezeteknek alcímet adni, csak sodródunk Sophieval. Pom, – ez Sophie álneve – vergődik, nem tudja mit is kellene tennie, egy szellem házában lakik, aki próbál neki segíteni utat találni, közben egy új szerelemre lel, melyben nem mer hinni, hisz házas és vissza kell térnie a férjéhez. Miért kell visszatérnie ahhoz a férfihoz?- tettem fel magamnak a kérdést annyiszor, mikor ezt a részt olvastam. Miért? Egy önző ember a férje. Csak politikai játékszer neki a felesége. Sophie pedig sorra kapja a jeleket az univerzumtól és nem látja meg. Egy vállalkozás lehetősége, hogy végre édesanya lehessen, újra kezdhessen mindent, de ő csak azon gondolkodik, hogy visszamegy és újra együtt lesz a férjével.

Bevallom nem értettem, miért teszi ezt, pedig az író elmagyarázta az elején, de én sem láttam meg, ahogyan Sophie sem a lehetőségeket a kalandjában. Miután elérkeztem a következő fejezet füzérhez, végig követtem ahogy visszatér az álszent családjához és a férjéhez, nagyon dühös voltam ezért Sophira. Én nem tettem volna meg! Én biztos leléptem volna! Aztán ráébredtem, hogy talán én is megtettem volna, mert az ismert, megszokott élet néha csábítóbb, kényelmesebb megoldás és nem biztos, hogy lenne erőm, bátorságom beleugrani az ismeretlenbe, főleg egyedül. Ráébredtem, hogy min ment keresztül szegény Sophie, mire a végén ráeszmélt, mit is kell tennie és hogy a félelmei többé nem befolyásolhatják őt. Mert nem tehet mást, a jelenlegi helyzetben megfullad és csak a vakmerő cselekedet segítheti hozzá a boldogsághoz.
Sophie végleges döntéséhez és bátorságához nem csak az univerzum és egy szellem sugallata segítette hozzá, hanem sógora is, aki szintén kilógott az érzéketlen családból, aki megvalósította saját álmát, mindenkit hátrahagyott és új életet kezdett. Ő volt az egyedüli a családban, aki átérezte Sophie szenvedését és bocsánatot kért tőle a történtek miatt. Bár a könyv nem említi, remélem a végén Sophie kapcsolatban maradt vele.

Kedvenc részemmé vált, mikor főhősünk felállt az asztaltól, beolvasott a kedves családjának és a férjének, beszállt az autóba és meg sem állt, azonnal elutazott az új házához, az új barátaihoz és a szerelméhez. Szeretem a szenvedélytől fűtött jeleneteket, de ebben a könyvben a visszafogott, mélyebb gesztusok domináltak és tökéletesen elégnek is bizonyultak. Az író egy újabb riporttal zárta le a történetet, melyből megtudhattuk, hogy Sophie mennyire boldog új életében és nemsokára ismét férjhez megy az új szerelméhez. Szeretem a boldog befejezéseket!

Milly Johnson remek történetet alkotott

Milly Johnson könyve A pompás Mrs. Mayhew egy elgondolkodtató szerelmi történet, mely feltárja előttünk, hogy nem is olyan könnyű új életet kezdeni és megvalósítani az álmainkat. Remek olvasmány, melyre az író kiforrott stílusa jellemző. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a kiváló művet. Azt hiszem újabb kedvenc olvasmány került a polcomra.

Lévay Szabina

 

Kép forrása: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
%d bloggers like this: