Téli láng, avagy Milly Johnson könyvét ajánljuk

Téli láng, avagy Milly Johnson könyvét ajánljuk

Eljött a tél és a hangulatnak megfelelően kerestem valami jó olvasnivalót. Milly Johnson könyveit nagyon szeretem, így megörültem, amikor találtam a kötetei között egy téli mesét. A Téli láng azonnal felkeltette a figyelmemet. Mindjárt itt a karácsony, így tökéletes választásnak bizonyult ez a könnyed történet, mely a karácsony csodájáról, a szeretetről és a továbblépés nehézségeiről szól. Következzen Milly Johnson Téli láng kötetének ajánlója.

 

Téli láng, egy kedves történet

Téli láng, avagy Milly Johnson könyvét ajánljuk
Téli láng, avagy Milly Johnson könyvét ajánljuk

A Téli láng egy kedves történet a karácsonyról, a szeretetről és a mélyről feltörő érzésekről. A főszereplő Eve soha nem szerette a karácsonyt, azóta pedig különösen gyűlöli, hogy a vőlegénye karácsony napján vesztette el életét egy afganisztáni bevetésen.

Teljesen magába zárkózik, a munkába menekül, hogy ne gondolkozzon és csak várja a pillanatot, amikor újra együtt lehet szerelmével. Eve a legkevésbé sem számít arra, hogy kedves, imádott, idős nagynénje egy félkész élményparkot hagy rá a végrendeletében, mégpedig olyat, amelynek fő témája épp a karácsony.

A nagy döbbenet után elhatározza, hogy egy tél témájú parkká alakítja át, de tervei hatalmas akadályba ütköznek. A nagynénje végakarata úgy szól, hogy Eve-nek egy rejtélyes üzlettárssal, Jacques Glace-szel közösen kell vezetnie a parkot, aki szintén nagyon szereti a karácsonyt.

Eve az első perctől ellenszenvesnek találja a férfit ezért elhatározza, hogy bebizonyítja, egy csalóról van szó, de ahogy az idő telik a lány szíve is úgy olvad meg, mint a jég. Eve és Jacques Glace egyre közelebb kerül egymáshoz, amíg Winterworld szépen lassan felépül és megtelik új lakókkal és barátokkal.

A lélek zavaros útvesztői

Milly Johnson csodásan vezeti végig az olvasót a lélek zavaros útvesztőjén. Eve a könyv elején teljesen elmerül a saját gyászában és magányosan tengeti a napjait. Egyetlen köteléke néhai szerelmével egy gyertya, aminek lángja addig él, ameddig a férfi szereti.

A lány nagy becsben tartja a gyertyát és mindent megtesz, hogy a kanóc örökké éljen. A gyertya szimbólummá válik a könyvben és Eve makacsságát, a fájdalmas emlékekhez való ragaszkodását, kötődését jelképezi. Miután nénikéje ráhagyja a Winterworld parkot és találkozik Jacquessel elkezd megváltozni, míg végül a gyertya lángja kialszik.

Sokáig idegesített a nő ellenállása és viselkedése. Szinte küzdött az ellen, hogy bármi örömet is leljen a parkban és megvalósítsa nénikéje álmát. Természetesen tudom, hogy a gyász nagyon is bilincsbe verheti az emberek lelkét, ezért türelmesen próbáltam követni oldalról oldalra, hogyan törik át az a vastag jégfal, ami a lány lelkében feszült. Milly Johnson fokozatosan vezeti végig az olvasót Eve lelki fejlődésén, míg végül a lány teljesen kinyílik. Az író mindig is remekül bánt az érzelmekkel és a bonyolult lelki világ megformálásával, így most sem csalódtam benne.

Jacques Glace alakját az első perctől kezdve szórakoztatónak találtam. Alig ismerte meg a nőt és máris közölte vele, hogy feleségül fogja venni, amin Eve azonnal felkapta a vizet. A humorának köszönhetően a férfi teljes ellentéte a bezárkózott főszereplőnknek.

Jacques folyamatosan jókedéjű és csipkelődik a lánnyal. Bár, miután Eve kémkedett utána, kicsit megharagszik a lányra, de még utána is mellette áll és támogatja. Mókás figura, ami igen feldobta a könyv hangulatát, megmutatva ezzel Milly Johnson finom humorát, mely végig kísér minket a könyvön. A férfi nagyon sokat segít a park és Eve szívének megnyitásában. Végül egymásba szeretnek, nagy örömömre, már Jacques első megjelenésétől erre vártam!

Eve néhai vőlegénye katonaként szolgált Afganisztánban. A könyv nagy figyelmet fordít a katona özvegyek és családok megemlítésére, hiszen szinte minden alkalmazottja a parknak kapcsolatban van valamilyen szinten a katonasággal. Végig jelen van ez a vonal, ami bevallom nagyon is tetszett. Az összetartozást jelképezi ez a részlet és egymás támogatását, ami nagyon szép gondolat és egy karácsony témájú könyvben elengedhetetlen.

Milly Johnson karakterei

Milly Johnson karakterei jól megválasztottak. A mellékszereplők is nagyon jól kidolgozottak, emberiek és nem csak segéd alakok, akik a hőst támogatják a célig. Nekik is megvannak a saját problémáik és életük, amit az írónő szintén remekül kidolgozott, mint például Eve unokatestvérének jellemvonásait, aki fél egy nála fiatalabb férfival összekötni az életét, nehogy később megbántsák.

Külföldön a karácsony fogalmát teljesen egybe mossák a Télapóval. Valahol a karácsonyi ajándékokat nem a Jézuska hozza, hanem a Mikulás, így nem meglepő, hogy Winterworldbe is kell egy piros ruhás öregember, aki meghallgatja a gyerekek minden kívánságát. Eve nagy tiltakozása ellenére Jacques beenged egyet, akit még a nénikéje talált meg és nagyon is érti a dolgát. Feldobott ez a rész, hiszen abban a jelentben a Mikulás olyan kérésekről is tudott, amiket Eve még kislányként fogalmazott meg. Az ehhez hasonló pillanatok után nem csak Eve, de mi magunk is újra elkezdünk hinni egy kicsit a csodákban és a mesékben. Ráadásul, pont téma a Mikulás, hiszen december van. Teljesen ünnepi hangulatba kerültem tőle.

Milly Johnsonban ismét nem csalódtam! A Téli láng egy igen kedves történetté kerekedett, tele szeretettel, családi összetartással és csodákkal. Egy kellemes és könnyed olvasmány így karácsony előtt.

A történet folytatása nem várat sokat magára, hiszen a Karácsonyi gyermekáldás kötet már megtalálható a könyvesboltok polcain.

Lévay Szabina

facebook 1635064627948 6857958109263660679

https://szabinalevay.hu

Lévay Szabina írói oldal

 

Kép forrása: Pixabay, Libri

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
%d bloggers like this: