Varázslatos karácsonyi történetek

Varázslatos karácsonyi történetek

Mi jelzi a legjobban, hogy megérkezett a karácsony? Természetesen gondolhatunk ilyenkor a szupermarketekben és boltokban egyre gyakrabban felcsendülő karácsonyi dalokra, az áruházakat elborító díszek hadára, amik még a polcokról is ránk kacsingatnak és a Reszkessetek betörők című, lassan kultuszfilmmé váló remekműre, mely nem hiányozhat egyik évben sem a televízió csatornák műsoráról. Valójában, ha kicsit kutakodunk, rengeteg szép történetet találunk, ami megalapozhatja a karácsonyi hangulatot. Lássunk néhány klasszikus mesét, amelyek a legszebb karácsonyi történetek közé tartoznak.

Hans Christian Andersen-A rendíthetetlen ólomkatona

Emlékszem gyerekkoromban egy gyönyörű mesekönyvben láttam előszőr ezt a történetet és mindig nagyon meghatott. Ez a csodás mese egy ólomkatona és egy papír balerina románcáról szól. A történetet Andersen írta meg és semmiféle irodalmi vagy népmesei előzménye nem volt. A mese teljes egészében Andersen fantáziájának szüleménye. Andersen meséi jól ismertek, sokunk ezeken a történeteken nőtt fel, így karácsonykor kellemes lehet elővenni és nosztalgiázni egy kicsit.

A könyv megtalálható ITT

 Charles Dickens-Karácsonyi ének

Nálam a karácsony nem múlhat el az 1843-ban íródott Karácsonyi Ének című könyv elolvasása nélkül, de film adaptációban is szívesen megnézem. A kedvenc feldolgozásom az 1999-es film, amiben Patrick Stewart játssza a főszerepet.

A történet a magának való, fukar uzsorás, Ebenezer Scrooge ideológiai, erkölcsi és érzelmi átalakulását ábrázolja, miután meglátogatja őt az elmúlt, a jelen és a jövendő karácsonyok szelleme. Dickens a keresztény megbocsátás jegyében kívánta illusztrálni, hogyan válhat egy önző, érzéketlen ember a közösség odaadó, nagylelkű tagjává. Nagyon tanulságos és építő műnek tartom, valamint jól bemutatja, milyennek kellene lenni az embereknek, nem csak karácsonykor, hanem egész évben.

A könyv megtalálható ITT

Jókai Mór: Melyiket a kilenc közül?

Számomra máig emlékezetes történet maradt Jókai Mór Melyiket a kilenc közül? című műve. Ez a mese a mi Karácsonyi énekünk, de Scroodge úr helyett szegény segédje, Cratchit szemszögéből íródott a mű, akit ebben a történetben Jánosnak hívnak. A pesti csizmadiamestert nagyon sok gyermekkel áldotta meg a sors, akiket már alig tud etetni csekély keresményéből. Szomszédja, a gazdag úr karácsonykor felajánlja neki, hogy felneveli egyik gyermekét. Most jön a fejtörés: melyiket is adja a kilenc közül?

Egyszerű történet, ami már majdnem olyan puritán, mintha népmese lenne, de magán viseli az elmúlt században született karácsonyi történetek szinte nyomasztó, de nagyon jellemző hangulatát. A szegénység és a nyomorúság áll a középpontban, de mégis a szeretet győz benne, hiszen akármilyen szegény is szerencsétlen csizmadia mester, bőséges szeretetet tud adni gyermekeinek és ennél nem is kelltöbb.

Selma Lagerlöf-Szenteste

Egy hideg téli este egy keményszívű pásztor megismeri a karácsony szellemét. Találkozik egy férfival, aki tűzifát keres, hogy egy barlangban felmelegedhessen feleségével és újszülött gyermekével. A történetet az első női irodalmi Nobel-díjas, svéd Lagerlöf írta. A legismertebb műve amit mindenki ismer a Nils Horgelson csodálatos kalandjai című mesesorozat, de ezt a történetét is érdemes elolvasni.

 E.T.A Hoffman-Diótörő és az egérkirály

A Diótörőről nekem mindig a balettelőadások jutnak eszembe, így kicsit meglepődtem, pedig nincs min meglepődni, hogy ez is egy megírt mese alapján került a színpadra. A Diótörő és az egérkirály meséje egy kislány megelevenedett karácsonyi játékáról,  Diótörőről szól, aki szembeszáll a gonosz egérkirállyal. Az 1816-ban írt történetet 1892-ben Pjotr Csajkovszkij zenésítette meg, Marius Petipa és Lev Ivanov koreografálta balettelőadássá, ami azóta is az egyik legnépszerűbb balett a világon, de egy igazi könyvmolynak szinte kötelező karácsonykor eredeti formában is elolvasni.

J. R. R. Tolkien – Karácsonyi levelek – A szerző illusztrációival

J. R. R. Tolkien nevét mindenki a legnagyobb művéhez, a Gyűrűk Ura-hoz köti, de kevesen tudják, hogy Tolkien másfajta meséket is kreált, főleg a gyermekeinek, melyek között megtalálható volt a Karácsony apó meséi is. Az író gyermekei nem csupán az ajándékok miatt várták Karácsony apót; ők ugyanis minden évben képekkel illusztrált levelet is kaptak tőle, amelyet Tolkien írt, hogy még szebbé tegye az ünnepet.

Mesélt nekik a házáról, a barátairól és arról, mi történik az Északi-sarkon. Az első levél 1920-ban érkezett és aztán jöttek húsz éven át, minden egyes karácsonykor. A havas borítékot – amelyen persze északi-sarki postabélyegző díszelgett – néha a házban találták meg a Karácsony apó látogatása utáni reggelen, máskor a postás hozta. A Karácsonyi levelek című könyvben egy szerető apa mesél a gyermekeinek és ezáltal ismét beléphetünk Tolkien hatalmas fantáziavilágába.

A könyv megtalálható ITT

Chris Van Allsburg: A Mikulás-expressz

A Polár expressz című animációs mese film természetesen erre a történetre épül, melyben egy vonattal utazhatunk a világ körül. Ebben a történetben ugyanis vonattal viszi a Mikulás karácsonyi ajándékokat a gyerekeknek. Bevallom, még filmben sem láttam ezt a történetet, így nekem is van mit bepótolnom.

Dr. Seuss: A Grincs

Nagy kedvencem az összezsugorodott szívű, zöld manó, aki ki nem állhatja a karácsonyt. Szintén számtalan élőszereplős és animációs filmes feldolgozást megért régebbi karácsonyi történet, a szeretet és a közösség erejéről, melyben bebizonyosodik hogy a karácsony nemcsak az ajándékozásról szól. Filmben a legjobb feldolgozást a Jim Carry főszereplésével készült adaptáció, de számomra könyvben is kötelező műnek számít az ünnepek alatt.

Mint látjuk, jócskán akad karácsonyi történet, amiket érdemes elolvasni az ünnepek alatt. Jólesik néha elővenni néhány klasszikus történetet is. Jó olvasást kívánok hozzá!

 

Lévay Szabina

facebook 1635064627948 6857958109263660679

Lévay Szabina írói oldal

 

Kép forrása: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
%d bloggers like this: